Door Leendert-Jan Visser
Langzamerhand wordt het begrip ‘duurzaamheid’ gewoongoed in onze samenleving en raakt het steeds meer ingebed in onze manier van leven. Zo ook in de financiële sector en de beleggingsindustrie. Daar waar het thema jarenlang hype achtige trekken vertoonde, waarbij het niet zozeer de intrinsieke motivatie leek om duurzaam te ondernemen maar men meer gericht leek op het verkrijgen van een positief bedrijfsimago, maakt duurzaamheid nu steeds meer onderdeel uit van de dagelijkse (bewuste) bedrijfsvoering bij bedrijven. Overigens zijn er wel degelijk de nodige uitzonderingen van bedrijven die al jarenlang ‘donker groen’ ondernemen en het streven naar een duurzame wereld ingebed hebben in hun bedrijfsmodel. Zij zullen naar onze verwachting vanwege hun voorsprong de winnaars blijken in de toekomst.
Kortom, duurzaam ondernemen is niet meer weg te denken en we zijn van mening dat de Coronacrisis de in gang gezette ontwikkelingen zal versnellen. Denk hierbij aan de van overheden aangereikte financiële hulpprogramma’s van honderden miljarden euro’s en dollars voor bedrijven onder de voorwaarde dat de investeringen gericht zijn op duurzaam ondernemen. Zo heeft elk nadeel ook zijn voordeel.
Bron: JP Morgan Asset Management. ESG factoren (criteria waarop bedrijven op hun duurzaam ondernemen worden beoordeeld) nader toegelicht.En zo lijkt duurzaam leven en ondernemen een blijvend onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Iets waarvan we over 20 jaar vinden dat het normaal is, zonder het nog langer te typeren als een aparte manier van leven.
Gelet op het bovenstaande, kan het niet anders of bedrijven die al langer geleden heel bewust hebben gekozen voor een duurzame propositie gaan hiervan de vruchten plukken. En de maatschappij met hen. Voor ons als vermogensbeheerders een belangrijk gegeven bij het selecteren van beleggingen in de modelportefeuilles van onze klanten. Niet alleen gelet op de rendementskansen van deze beleggingen maar ook gelet op het rentmeesterschap met het oog op onze kinderen.
Vergelijking rendementen aandelen gewone bedrijven ten opzichte van leidende bedrijven m.b.t. een duurzaam beleid
Om bovenstaande redenen voeren we intern al langer de discussie om onze modelportefeuilles volledig in te richten met ‘duurzame’ beleggingsmogelijkheden. Nu de ‘tools’ aanwezig zijn om goede en eerlijke fondsvergelijkingen en fondsselecties te maken, en het groene karakter van de beleggingen voortdurend te monitoren, hebben we besloten gefaseerd de modelportefeuilles zoveel als mogelijk te ‘verduurzamen’.
Tijdens onze periodieke onderhoudsgesprekken met de verschillende fondsenhuizen krijgt het thema ‘verduurzaming’ een steeds prominentere rol.
Marktontwikkelingen ‘Zo gewonnen, zo geronnen’ Meer dan we gewend zijn wordt het sentiment op de financiële markten momenteel bepaa...
In tijden van lage spaarrentes en inflatie die de koopkracht aantast, zoeken beleggers naar alternatieven voor extra rendement. Hi...
Omdat een aantal van onze klanten Saxobank als depotbank heeft, lichten we hier kort het bericht uit diverse media toe dat de Zwit...