annie-spratt-wtk4VH8EU20-unsplash

Gastartikel Cardano: Financial Inclusion

vrijdag 11 oktober 2024

In veel van onze portefeuilles is het Impact Financial Inclusion Fund van Cardano opgenomen.
​In deze bijdrage van Cardano leest u meer over hoe zij financiële inclusie in de praktijk brengen met het genoemde beleggingsfonds. Tijdens het Comfort Vermogensbeheer beleggingsseminar van 25 november aanstaande zal het onderwerp financiële inclusie toegelicht worden door Hendrik Jan Davids, Senior Client Portfolio Manager bij Cardano.

Financiële inclusie: een katalysator voor groei en gelijkheid in opkomende landen

Financiele inclusie is niet bij iedereen bekend dus wat is het eigenlijk? Financiële inclusie is het toegang bieden tot betaalbare financiele diensten en producten die op een verantwoorde wijze worden aangeboden aan kwetsbare doelgroepen in opkomende landen. In dit artikel gaan we dieper in op de achtergrond van financiele inclusie en waarom het voor u als belegger zowel een financieel als een sociaal rendement oplevert.

De S van ESG
Iedereen zal het eens zijn dat windmolens bijdragen aan een toename van hernieuwbare energie om daarmee de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De E(nvironmental) staat dan ook voor de ecologische verbetering van onze aarde. Maar in onze pogingen om het milieu te verbeteren mogen we de S(ocial) van ESG niet vergeten. De S draait het om het sociaal fundament onder onze samenleving waarbij educatie, gezondheidszorg, gendergelijkheid, leefbaar loon, woonruimte, eerlijk werk en een goede voedsel- en watervoorziening niet mogen ontbreken. Niet overal in de wereld is dat een vanzelfsprekendheid. Door de financiële positie te verbeteren van mensen en gemeenschappen in opkomende landen kan veel sociale impact worden bereikt.

Particulier kapitaal vrijmaken voor sociale impact
In veel opkomende markten heeft een aanzienlijk deel van de bevolking geen of te weinig toegang tot financiële basisdiensten. Deze uitsluiting kan cycli van armoede in stand houden en economische kansen beperken. Veel mensen in opkomende landen hebben immers geen onderpand voor een lening en slechts een minimaal inkomen. Maar met financiële inclusie nemen de middelen voor achtergestelde gemeenschappen toe. Particulier kapitaal, zoals van institutionele en particuliere beleggers, kan bijdragen om het financieringstekort te dichten dat miljoenen mensen verhindert toegang te krijgen tot financiële diensten. Zo rekent de Wereldbank voor dat 1,4 miljard mensen in 2021 geen bankrekening hadden. En dat belemmert de economische ontwikkeling van mensen.

Achtergestelde gemeenschappen ondersteunen
Zoals gezegd is een ongelijke toegang tot financiële diensten, wat leidt tot sociale ongelijkheid, een grootschalige wereldwijde uitdaging. Met financiele inclusie gericht op achtergestelde gemeenschappen wordt bereikt dat individuen en kleine bedrijven in staat zijn om hun financiën effectiever te beheren, te investeren in onderwijs, gezondheidszorg en voor bedrijven om te investeren in de toekomst. Dit kan leiden tot meer economische stabiliteit en groei. Ook draagt financiele inclusie bij aan armoedebestrijding. Door toegang te bieden tot krediet en spaargeld, helpt financiële inclusie individuen en gezinnen met een laag inkomen om de consumptie vlot te trekken, te investeren in productieve activa en financiële schokken op te vangen. Dit kan de armoede aanzienlijk verminderen. Tot slot mogen we niet vergeten dat financiële inclusie vrouwen, plattelandsbevolkingen en andere gemarginaliseerde groepen helpt om vollediger deel te nemen aan de economie. Dit kan leiden tot meer sociale en economische gelijkheid.

Financiële instellingen bieden matwerk
Maar hoe werkt dat dan? Omdat banken vaak vragen om een onderpand of een (hoger) inkomen, zijn er gespecialiseerde financiële instellingen in opkomende landen die kleine bedrijven en gezinnen met een laag inkomen helpen om een bankrekening te openen, een lening te krijgen of om te sparen. Deze financiele instellingen worden gefinancierd met onder andere leningen van westerse ontwikkelingsbanken en particulier kapitaal. Bijvoorbeeld een Nederlands beleggingsfonds dat onderhandse leningen verstrekt aan financiële instellingen in opkomende landen.

Uw geld aan het werk, financiële resultaten mogen er zijn
Het geld dat beleggers investeren in een dergelijk beleggingsfonds heeft zeker ook als doel om een goed rendement te bieden. Geld moet immers werken. In de 10-jaar dat het Cardano Impact Financial Inclusion fonds bestaat kan met een gemiddeld jaarrendement van 4% gezegd worden dat het financieel rendement niet onder doet voor andere obligatiebeleggingen met een relatief laag risico. Vorige jaar werd zelfs een rendement behaald van meer dan 6% en ook dit jaar ligt een vergelijkbaar rendement in het verschiet. In zijn eigen categorie is het fonds daarmee het best presterende fonds over de laatste 5-10 jaar. De risico’s zijn relatief beperkt omdat blijkt dat de doelgroepen in de betreffende opkomende landen een zeer sterke (terug)betalingsmoraal hebben. De financiele instellingen aldaar blijken door de jaren heen uiterst stabiel.

Sociale resultaten liegen niet
En tegelijkertijd liegen de sociale resultaten er niet om. Sinds de start van de voorgangers van het fonds zijn al meer dan 3,5 miljoen mensen uit achtergestelde doelgroepen geholpen in meer dan 50 landen. Van al deze mensen is meer dan 70% vrouw, wat in deze laden enorm bijdraagt aan gendergelijkheid en de economische ontwikkeling van vrouwen. Het sterkt vrouwen in hun gevoel van gelijkwaardigheid en relevantie in hun eigen leefgemeenschap. Met leningen aan kleine bedrijven zijn al meer dan 900.000 banen ondersteund en meer dan helft van de eindklanten woont in afgelegen rurale gebieden.

Afbeelding FI 1

Evelyn’s kleine pluimveeboerderij in Kenia
Goed verhaal, maar wie helpen we hier nu echt mee? Onze collega’s reizen regelmatig af naar verre landen om daar te kijken waar de behoeften liggen van de achtergestelde doelgroepen. En om te ervaren of de sociale doelstelling van het fonds ook daadwerkelijk wordt bereikt. Zo was collega Sytske Groenewald begin dit jaar in Kenia op bezoek bij Evelyn.

Evelyn (52) woont met haar oudste zoon en kleinkinderen in een klein dorpje buiten de stad Kikuyu, Kiambu County in centraal Kenia. In 2018 startte ze een kleine pluimveebedrijf (20 kippen) in haar achtertuin, omdat ze zag dat er veel vraag was naar verse eieren. Met de steun van een kleine lening bouwde ze een kippenhok en investeerde ze in voer en antibiotica. In de loop van de tijd heeft ze het aantal kippen uitgebreid tot 300 dieren. Onlangs kreeg ze een tweede lening van de financiele instelling ASA Kenia om nog eens 400 eendagskuikens te kopen. Ze heeft de ambitie om haar pluimvee te laten groeien tot 3.000 tegen het einde van 2024. Ze verkoopt al haar eieren aan een tussenpersoon die ze doorverkoopt aan de hotelsector in de regio. Met deze extra inkomsten kan ze sparen voor later.

Afbeelding 2 FI

Door mensen als Evelyn van een kleine lening te voorzien wordt een bijdrage geleverd aan de S van ESG. En zo snijdt het mes aan twee kanten omdat ook beleggers een keurig en marktconform rendement wordt geboden. Financiele inclusie is daarom meer dan een gewone belegging en is een katalysator voor groei en gelijkheid in opkomende landen.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.