blue-and-yellow-graph-on-stock-market-monitor-159888

Hoe nu verder…?

vrijdag 13 maart 2020

Door: Fons Schraauwers

“Volatility scares enough people out of the market to generate superior returns for those who stay in”

De wereldbeurzen zijn vanaf de laatste week van februari en de weken daarna bijzonder sterk gedaald. Aanleiding was het nieuws dat het Coronavirus Europa had bereikt. De daling zette door en afgelopen maandag werd de daling versterkt door de vrije val van de olieprijzen als gevolg van het feit dat Saudi-Arabië de oliekraan open had gezet, aangezien zij niet met Rusland tot overeenstemming konden komen over productiebeperking. Als klap op de vuurpijl kondigde president Trump een inreisverbod voor Europeanen ( excl. VK) naar de VS aan.

De onzekerheid over de impact van de economische gevolgen als gevolg van het uitbreken van het virus zorgt voor grote volatiliteit. Alhoewel de situatie in China en Zuid-Korea inmiddels onder controle lijkt, is het allerminst zeker of Europa en nu ook de VS voldoende adequate maatregelen kan nemen om escalatie te voorkomen. Op dit moment lijkt het erop dat “the worst is yet to come”.

Hoe dan ook een situatie die zijn weerga niet kent. Er zijn dalingen (in aandelen) tot wel 30% voorgekomen. Correcties komen regelmatig voor, maar nu is sprake van een hevige correctie. Paniek bij beleggers leidt tot het nemen van irrationele beslissingen en de ene verkoopgolf lokt de volgende uit. De ervaring leert dat op zulke momenten interessante koopmomenten ontstaan. In dit kader moet u de openingszin van deze Nieuwsflash zien. Overheden in de VS en Europa kondigen maatregelen aan om de economieën te ondersteunen en kan enige steun aan de aandelenkoersen geven. Wat kunnen overheden nog meer doen? In de VS is de rente met 50 basispunten verlaagd en er volgen binnenkort nog eens twee verlagingen met 25 basispunten. De ECB heeft minder munitie. Gedacht wordt aan verder opkopen van obligaties en zelfs van aandelen. Er is een investeringsfonds van 25 miljard Euro opgericht om de economische schade te beperken.

Wat te doen in deze situatie? Wij verwachten dat de beurzen geleidelijk aan in rustiger vaarwater komen. Aandelen zijn nu bijzonder aantrekkelijk geprijsd en beleggers gaan inzien dat er sprake is van een overreactie en dat aandelen “oversold” en obligaties “overbought” zijn. Waren wij sinds begin 2019 licht onderwogen in aandelen, vandaag hebben wij in ons beleggingscomité besloten aandelen op te hogen naar een neutrale weging. Niemand weet of de bodem al is bereikt. We moeten er rekening mee houden dat dit niet zo is, maar wat we wel weten is dat we aandelen met een enorme korting aankopen. Ook weten we dat de aankondiging dat het virus onder controle is en er weer afspraken gemaakt zijn over productiebeperking van olie een opluchtingsrally zal veroorzaken. Dat het virus onder controle komt is zeker, maar het is niet in te schatten wanneer en hoe groot de schade zal zijn. Ook zal Saudi-Arabië weer naar de onderhandelingstafel gaan om tot afspraken te komen, want een lage olieprijs is desastreus voor de staatsfinanciën. Hoe dan ook zal de wereldeconomie flinke averij oplopen, maar uit ervaring weten wij dat na een forse daling een herstel optreedt. Wanneer en hoe groot hangt af hoe lang het duurt voor de situatie onder controle is en wat Centrale overheden en banken doen om de economieën te ondersteunen.

Portefeuilles staan na het fantastische beleggingsjaar 2019 nu fors onder water. Door de spreiding over meerdere beleggingscategorieën is het verlies niet evenredig met dat van aandelen. Wij laten ons niet leiden door de waan van de dag en geenszins door de emotie, die zich van de particuliere belegger meester heeft gemaakt. Het is de ratio, die zegt dat er op aantrekkelijke koersen gekocht kan worden en de ervaring die zegt dat na verloop van tijd weer nieuwe toppen worden bereikt.

Het spreekt vanzelf dat wij graag bereid zijn met u van gedachten te wisselen over de huidige beurssituatie.

Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.