jon-tyson-YXSvVP5igjE-unsplash

Marktontwikkelingen: Een sterk eerste halfjaar achter de rug voor aandelen

vrijdag 12 juli 2024

Het eerste halfjaar van 2024 zit er al weer op en ook in juni hebben de aandelenindices van de toonaangevende regio’s een positief rendement behaald. De obligatiemarkten lieten een herstel zien en per saldo zorgden de dalende rentes voor een stijging van de obligatie indices in juni.

De aandelenindex MSCI all countries liet in juni een stijging van zo’n 3,7% zien, waardoor het totale aandelenrendement over het eerste halfjaar op een robuuste 14,99% uitgekomen is. De 10-jaars rente in de VS daalde in juni met 16 basispunten naar 4,33% en de Nederlandse 10-jaars rente daalde met 9 basispunten naar een niveau van 2,83%. Ten opzichte van het begin van het jaar zijn de renteniveaus van de belangrijkste Staatsleningen echter gestegen en dit draagt bij aan een licht lagere obligatie-index (-0,64%) dan aan het begin van 2024. De categorie aandelen heeft over het eerste halfjaar van 2024 dan ook duidelijk beter gepresteerd dan de categorie obligaties.

Hoe staat het met de inflatie en mogelijke renteverlagingen?

Eind vorig jaar, in november en december van 2023, werden zowel de aandelen- als de obligatiekoersen gestuwd door de breed gedeelde verwachting dat de beleidsrentes in 2024 een fors aantal keren verlaagd zouden worden. Inmiddels is het eerste halfjaar van 2024 voorbij en kunnen we constateren dat deze verwachtingen niet zijn uitgekomen. De Amerikaanse centrale bank heeft de beleidsrente (huidig: 5,25%-5,50%) door de relatief hoog blijvende inflatie nog niet verlaagd en de Europese centrale bank heeft de rente slechts één keer verlaagd, namelijk in juni met 25 basispunten naar een niveau van 3,75%.

De belangrijkste aanjager voor de prima presterende aandelenbeurzen in het eerste halfjaar zijn dus niet de renteverlagingen van de centrale banken geweest maar zijn de bedrijfswinsten. De positieve verrassing in de bedrijfswinsten heeft het negatieve effect van de hoger dan verwachtte inflatie meer dan goedgemaakt voor de aandelen. De winstontwikkeling van bedrijven heeft niet alleen in de VS maar ook in Europa positief verrast. Zeker de winstontwikkeling van de techreuzen in de VS bleek een belangrijke positieve impuls voor het aandelenrendement. De obligatiemarkten hebben echter meer last gehad van het uitblijven ven renteverlagingen, vandaar ook de relatieve verschillen in de performances van beide categorie categorieën.

De inflatie in de Eurozone is dalende, maar blijft nog op een te hoog niveau om de centrale bank tot snelle verlagingen aan te zetten. Kijken we naar het inflatiecijfer over juni dan zien we dat deze met een waarde van 2,5% licht is gedaald ten opzichte van 2,6% in mei. Vooral de prijsstijgingen in de dienstensector liggen boven het gewenste niveau. In juni werden diensten 4,1% duurder ten opzichte van een jaar eerder, vooral veroorzaakt door hogere lonen in de dienstensector. Omdat loonafspraken vaak over een langere periode van bijvoorbeeld drie jaar worden afgesproken, kan hier sprake zijn van een inhaaleffect. De kerninflatie binnen de eurozone bleef in juni gelijk op 2,9%. Aangezien de ECB mikt op een inflatie van op of dichtbij de 2,0% is de weg nog niet vrij voor een reeks aan verlagingen. De algemene verwachting is dat de ECB dit jaar nog één of hooguit twee verlagingen zal doorvoeren.

Bron: FD, Bloomberg/Eurostat. Ontwikkeling van inflatie in de Eurozone.
Bron: FD, Bloomberg/Eurostat. Ontwikkeling van inflatie in de Eurozone.

In de VS is voor inflatie een vergelijkbaar beeld te zien. De focus van de FED ligt vooral op het nauwgezet volgen van de arbeidsmarkt als indicatie voor een mogelijke renteverlaging. De jongste arbeidsmarktcijfers wijzen wederom op een afkoeling van de Amerikaanse economie. De werkloosheid liep in juni op van 4,0% naar 4,1% en de maand op maand loongroei van 0,3% bleef binnen de perken. Deze cijfers ondersteunen het beeld dat de inflatie langzaam terug zakt richting de 2% doelstelling van de FED. Hierdoor wordt een eerste Amerikaanse renteverlaging in september door marktpartijen steeds aannemelijker geacht.

Verkiezingen in Frankrijk

In veel landen zijn net verkiezingen geweest, zoals in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk of komen er nog verkiezingen aan, zoals in november in de VS. De verkiezingen in de VS kunnen naar verwachting voor best wat (kortstondige) beweeglijkheid van de beurzen gaan zorgen, maar ook de Franse verkiezing hadden hun invloed op de aandelen- en obligatiemarkt van de tweede economie van de Eurozone. De Franse President Emmanuel Macron heeft de Franse bevolking in een onzekere politieke situatie gemanoeuvreerd, door op stel en sprong verkiezingen uit te schrijven na de winst van het rechtse Rassemblement National van Marine le Pen bij de Europese verkiezingen. Gezien de kostbare plannen van de partij van Le Pen en het al aanwezig hoge begrotingstekort was de markt er niet gerust op en werden Franse aandelen in de verkoop gedaan.

Ook de rente op de Franse Staatsleningen liep snel op, vergelijkbaar met de situatie in het Verenigd Koninkrijk waarbij de toenmalige premier Liz Truss haar hervormingsplannen presenteerde zonder een gedegen financiële onderbouwing. Inmiddels is de tweede ronde van de verkiezingen achter de rug en weten we dat de partij van Le Pen geen meerderheid heeft behaald in het Franse parlement, waardoor de Franse aandelen- en obligatiemarkt weer wat konden herstellen. De ECB heeft de situatie nauwlettend in de gaten gehouden en heeft geen maatregelen hoeven nemen om een dreigende financiële onrust in de kiem te smoren.

Verwachtingen voor de tweede helft van 2024

Eerder in dit artikel spraken we al over de renteverlagingen van de centrale banken die in de tweede helft van dit jaar een steun kunnen zijn voor aandelen en obligaties. Maar uiteindelijk vormen hogere bedrijfswinsten een van de belangrijkste aanjagers voor een stijging op de aandelenmarkt. De winstontwikkeling van bedrijven heeft in het eerste kwartaal positief verrast en we zien dat de verwachtingen voor de winstgroei in de komende maanden verder omhoog gaan.

Komende week start het cijferseizoen en de gemiddelde verwachting van analisten is dat de winsten van bedrijven over het tweede kwartaal met zo’n 9%-10% zullen stijgen. In het eerste kwartaal verrasten vooral de cijfers van de grote Amerikaanse techreuzen, maar de verwachting is dat de markt zal verbreden en dat meer bedrijven uit andere sectoren een stijgende winstgroei zullen laten zien.

Een andere factor die van belang zal zijn voor de positieve ontwikkeling van aandelenrendementen is de economische groei. Rabobank spreekt in hun analyses van een stabiele groei van de wereldeconomie van ongeveer 3% voor 2024 en 2025. De opleving van de maakindustrie is een breed gedragen ontwikkeling in zowel Europa als in China, terwijl de groei van de maakindustrie in de VS al langere tijd sterk is. De verwachting is wel dat de inflatie in zowel de VS als in Europa boven de 2% zal blijven, mede omdat Westerse landen gedwongen worden om veel investeringen te doen in de energietransitie en op het gebied van (inter)nationale defensie.

Punt van aandacht zijn de gestegen koers-winst verhoudingen die wat hoger zijn dan gemiddeld. Vooral de aandelen in de VS zijn qua waardering opgelopen, veroorzaakt door de forse koersstijgingen van de grote techbedrijven (Magnificent 7). De waarderingen buiten de VS vallen mee, zoals bijvoorbeeld de waardering van Europese aandelen.

Bron: Rabobank en LSEG datastream. Koers-winstverhoudingen wereldwijd en economische regio’s.
Bron: Rabobank en LSEG datastream. Koers-winstverhoudingen wereldwijd en economische regio’s.

Concluderend kunnen we stellen dat de verwachtingen voor de tweede helft van 2024 vrij goed zijn door een positieve ontwikkeling van de bedrijfswinsten, een redelijke economische groei en verwachte renteverlagingen door de centrale banken. We handhaven dan ook de huidige wegingen van aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en beursgenoteerd vastgoed in onze portefeuilles.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.