Door: Gerbert Klop
De wereldwijde aandelenbeurzen hebben over de maand januari uiteenlopende resultaten laten zien. China en de opkomende markten sloten januari af met een nette plus, Japan haalde het met de hakken over de sloot, maar Europa, het VK en de VS sloten in de min af. De MSCI Wereldindex klokte januari af met een winst van 0,28 procent.
Een beursgezegde is “As goes January, so goes the year”, oftewel een positieve (negatieve) januarimaand zou volgens deze wijsheid een voorteken zijn van een positief (negatief) jaar als geheel. Het jaar 2021 zou dus een mooi beleggingsjaar kunnen worden op aandelengebied.
De meeste grote bedrijven zijn inmiddels met hun resultaten over 2020 naar buiten gekomen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de meeste resultaten zeker niet tegenvielen, al zijn de verschillen per sector groot.
Hetzelfde beeld zagen we deze week bij de winkelverkopen in Nederland. Volgens het CBS was de omzetgroei gemiddeld 5,9% in 2020. De verschillen zijn echter wel gigantisch. Bouwmarkten lieten een plus zien van 20%, supermarkten en levensmiddelenwinkels 7%. Kleding- en schoenenwinkels zagen echter een krimp van 20%.
De resultaten op de aandelenbeurzen waren gedurende de maand januari hoger dan aan het eind van de maand, want in de laatste paar dagen was er sprake van een (kleine) uitverkoop op de aandelenmarkten. De oorzaak daarvan wordt geweten aan een nieuw fenomeen dat is waar te nemen op de voornamelijk Amerikaanse aandelenmarkt. Veel (relatief) kleine beleggers hebben zich verzameld op het sociale medium platform Reddit en spreken daar met elkaar af om specifieke aandelen te kopen. Het gaat dan om aandelen van bedrijven die slecht draaien en / of waarop hedge fondsen hun pijlen hebben gericht en speculeren op een daling van de aandelenkoers. Een voorbeeld is de winkelketen Gamestop die sinds langere tijd een dalende omzet en winst ziet bij het verkopen van computerspellen in hun winkels. Omdat hedge fondsen speculeren op een daling van de koers worden zij bij een (felle) stijging van de koers gedwongen om zich in te dekken en ook aandelen te kopen om hun verliezen te beperken. Door die aankopen gaat de koers nog harder omhoog en is er sprake van een short squeeze. Een aantal hedgefondsen dienden ook andere posities te sluiten en dat was waarschijnlijk (kortstondig) de oorzaak van de (kleine) uitverkoop.
Tegelijkertijd publiceerde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rapport waarin wordt gewaarschuwd voor de risico’s van een beurscorrectie. Dat doet het IMF overigens met vaste regelmaat en is ook de doelstelling van dat rapport: mogelijke risico’s in kaart brengen. Eens zullen ze vast gelijk krijgen, maar dat is doorgaans iets te vaag en academisch voor aandelenmarkten om op een dergelijk rapport te reageren.
Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, is daarentegen positief gestemd en gaf zijn visie op de aandelenmarkten in een interview bij actualiteitenprogramma Buitenhof. Daarin zei hij dat de aanhoudende stijging van de wereldwijde aandelenmarkten het resultaat kan zijn van de groeiende hoop op economisch herstel en niet noodzakelijk betekent dat er sprake is van een bubbel. Hij wees er tevens op dat de lage rente mee kan spelen.
Bron: BlackRock Investment Institute, met gegevens van Refinitiv Datastream. De gegevens zijn per 28 januari 2021.
De waardering van aandelen is de afgelopen twaalf maanden opgelopen. Waar de wereldeconomie en de winstgevendheid van het bedrijfsleven een stevige dreun te verwerken kregen, was de correctie in aandelen voorbij voordat we er erg in hadden. Puur kijkend naar de koerswinstverhouding (PE-ratio) is het dan ook niet verwonderlijk dat geconcludeerd kan worden dat aandelen prijzig zijn. Zo staat de Shiller PE, die rekening houdt met de conjunctuurgolven, momenteel op 33,7, ongeveer op het niveau van begin 2001. Toentertijd kregen beleggers echter nog een coupon van 5% op Amerikaanse staatsobligaties, waar je nu al blij mag zijn met 1%, wat in reële termen zelfs -1% is. Er zijn diverse methodes om aandelen te waarderen en één daarvan is om de waardering af te meten naar het verwachte rendement ten opzichte van de risicovrije rente, zoals in bovenstaande grafiek is gebeurd. Volgens die maatstaf is er van een overwaardering van de brede markt geen sprake.
De 'kogel is door de kerk’ en ook de Centrale Bank van de VS, de FED, is ‘doorgekomen’ met een renteverlaging. Hiermee volgt zij d...
In veel van onze portefeuilles is het Impact Financial Inclusion Fund van Cardano opgenomen. In deze bijdrage van Cardano leest u...
De worsteling van ‘Den Haag’ over het belasten van vermogen zal menig belegger niet zijn ontgaan. Het begon met kerst 2021 waarin ...