Marktontwikkelingen: ‘Het kwartje valt twee keer’ bij de FED
vrijdag 11 oktober 2024De 'kogel is door de kerk’ en ook de Centrale Bank van de VS, de FED, is ‘doorgekomen’ met een renteverlaging. Hiermee volgt zij de mondiale trend van renteverlagingen door Centrale Banken (alleen The Bank of Japan heeft de rente verhoogd). En de verlaging door de FED betrof geen 0,25% maar zelfs 0,50%. Als toelichting op dit besluit gaf bankpresident Powell aan op dit moment meer te letten op de verzwakking in de arbeidsmarkt en minder te letten op de inflatieontwikkeling. Met andere woorden; de economische groei krijgt momenteel prioriteit boven de inflatieontwikkeling. Dat betekent dus dat de FED de risico’s van een verzwakkende economie groter vindt dan de risico’s van een stijgende inflatie. Enkele dagen na dit besluit bevestigde dezelfde Powell nog eens dat Amerika een sterke arbeidsmarkt nodig heeft en dat de Centrale Bank haar bijdrage hieraan zeker zal leveren.
* In de verschillende deelmarkten van de arbeidsmarkt (zoals openstaande vacatures, inlenen van arbeidskrachten en zelfstandig ontslag nemen) is al maanden zichtbaar dat deze begint te ontspannen.
Tegelijkertijd probeerde Powell in zijn toelichting op het rentebesluit de verwachtingen zo goed als mogelijk te managen door aan te geven dat er dit jaar nog twee renteverlagingen zullen volgen. Hiermee sluit de FED aan bij de ECB die eerder al een soortgelijk geluid liet horen.
Volgens de economen en analisten van de researchbureaus en de banken die wij volgen zal dit volgend jaar gaan leiden tot een zachte landing van de economie. Van belang is hierbij wel dat de Centrale Banken hun verruimende monetaire beleid ook volgend jaar zullen voortzetten. En gelet op de woorden van de Centrale Bankiers zal dat ook gaan gebeuren en zal de omvang van elke verlaging afhangen van de recente economische data.
Inflatieontwikkelingen
Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel de vraag hoe de inflatie zich zal ontwikkelen. Zal de trend van een dalende inflatie zich inderdaad voortzetten? Volgens sommige politici en economen stevent Europa alweer af op een periode van deflatie en zijn forse renteverlagingen daarom een logische stap. Maar onderliggende ontwikkelingen laten nog steeds iets anders zien. En ja, op de korte termijn lijkt een inflatiedaling naar het gewenste niveau van 2% aannemelijk. Maar op de wat langere termijn bestaat het risico dat actuele ontwikkelingen zoals de militarisering, de monetaire verruiming en fiscale stimulering, de handelsoorlog, geopolitieke spanningen en de energietransitie zullen leiden tot een hernieuwde opleving van de inflatie.
* De laatste data met betrekking tot de inflatieontwikkeling in de Eurozone stemmen nog steeds naar tevredenheid. Het doel van de ECB, ongeveer 2% inflatie, ligt binnen handbereik.
Nauw verbonden aan de inflatieontwikkeling is de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Deze rente wordt namelijk bepaald door de aanbieders en vragers van geld op de markt. En over het algemeen eist de aanbieder van geld een hogere rente als hij verwacht dat de inflatie gaat stijgen. En in tegenstelling tot wat we bij de geldmarktrente zien, verlagingen door Centrale Banken, zien we hier juist een stijging. ‘De markt’ anticipeert dus op een stijging van de inflatie. Een direct gevolg hiervan is dat de rentecurve verstijlt en niet langer meer invers is. Hiermee lijkt een einde te komen aan een periode van omgekeerde rentestructuur van ongeveer 2 jaar. Het pleit er in ieder geval nog steeds voor om de duratie van de obligatieportefeuille beneden gemiddeld te houden.
* Na ruim twee jaar stijgt de 10-jaars rente in de VS weer boven het niveau van de 2-jaars rente. Daarmee lijkt, na een historisch lange periode van bijna twee jaar, een einde te komen aan de inverse rentestructuur.
Economische ontwikkelingen
Hoewel de meeste economen uitgaan van een zachte landing van de economie in 2025, vertellen de huidige economische cijfers een ander verhaal. Zoals in onze vorige nieuwsbrief al vermeld kende de economisch groei in Europa de laatste twee jaar een redelijk vlak verloop. Maar na een korte opleving eerder dit jaar zien we nu alweer de eerst cijfers (PMI en ISM) die een krimp van de economie waarschijnlijk maken. In de VS zijn de cijfers een ‘mixed bag’. Gunstige economische cijfers, zoals de detailhandelsverkopen over augustus die met 0,1% stegen terwijl een daling werd verwacht, worden afgewisseld met slechte cijfers zoals de PMI Manufacturing die over september verder daalde naar een niveau van 47,3. Een niveau dat aangeeft dat de industrie momenteel krimpt.
Het was dan ook niet geheel verrassend dat de Chinese overheid en de Chinese Centrale Bank een omvattend stimuleringsplan aankondigend waarbij niet alleen de beleidsrentes werden verlaagd maar ook de hypotheekrentes door commerciële banken werden verlaagd. Daarnaast wordt er aanzienlijk fiscaal gestimuleerd. Een plan dat in omvang vergelijkbaar is het met stimuleringsplan ten tijde van de kredietcrises in 2008/2009. Dit op zich zegt voldoende over de huidige economische gang van zaken in China. Want met een verwachte economische groei van 4,8% blijft het land ver achter bij wat we gewend waren de afgelopen jaren.
Verkiezingen US
Of je nu ‘door de kat of de hond gebeten wordt’ zo luidt het spreekwoord. En dat lijkt steeds meer het geval in de verkiezingsstrijd in de VS. De eerste debatten zijn gevoerd en de uitkomsten wisselen elkaar af. De laatste peiling toont dat het ’60 minutes’ interview met Harris niet goed gevallen is en dat Trump momenteel de lijst weer aanvoert. Na 5 november weten we meer.
Kijken we naar de plannen en de beloftes dan resteert eigenlijk maar één (economische) conclusie; de staatsschuld zal onder beide explosief verder stijgen (dat wil zeggen een jaarlijks begrotingstekort van ongeveer 6%) en de risico’s van een substantiële stijging van de inflatie is gelet op de bestedingsdrift bij beiden hetzelfde.
* Voor het eerst in de geschiedenis overtreffen de rentelasten op de staatsschuld van de VS de kosten van Defensie en Medische voorzieningen.
Start van cijferseizoen derde kwartaal
Vanaf volgende week start het seizoen van de publicatie van de derdekwartaalcijfers. Met verwachting wordt uitgekeken naar deze cijfers omdat ze een indicatie kunnen geven of de getemperde economische verwachtingen ook leiden tot terughoudendheid in de toelichting van de CEO’s van de beursgenoteerde bedrijven. Beleggers hebben er, gelet op de positieve koersontwikkelingen van de aandelenmarkten de afgelopen weken, vertrouwen in dat de cijfers goed zullen zijn. En uiteraard hebben beleggers er ook vertrouwen in dat de renteverlagingen die reeds doorgevoerd zijn en nog zullen gaan volgen zullen leiden tot lagere financieringskosten in de nabije toekomst hetgeen de winstgroei van bedrijven uiteindelijk ten goede komt. Zowel direct vanwege lager rentelasten als indirect omdat de bedrijven en consumenten meer te besteden hebben.
Positionering
In onze vermogensverdeling hebben we geen mutaties doorgevoerd. Dat wil zeggen dat we voor de aandelenmarkten de kansen en risico’s in evenwicht achten en daarom een neutrale weging aanhouden. Vanwege de verbeterde vooruitzichten voor de rentemarkten hanteren we onze lichte overweging voor obligaties. En zoals eerder al gezegd kiezen we vanwege onze rentevisie (nog steeds) voor obligaties met een relatief korte looptijd.