sara-kurfess-untSDM2Hihg-unsplash

Marktontwikkelingen: inflatie en economisch herstel

donderdag 3 juni 2021

Door: Gerbert Klop

De maand mei stond in het teken van inflatiecijfers en de verwachtingen daarover voor de komende maanden en kwartalen. De financiële markten vragen zich al enige tijd af of inflatie een probleem dreigt te worden of niet. De Amerikaanse centrale bank, de FED, is actief bezig met beleggers gerust te stellen: de nu al duidelijk zichtbare inflatie opstoot zal “tijdelijk” van aard zijn. Niet alleen Amerikaanse beleggers worstelen met deze vraag, ook in Europa zijn de financiële markten op hun qui vive. Het jongste inflatiecijfer van Duitsland kwam uit op een prijsstijging van 2,5% ten opzichte van een jaar geleden. In een aantal sectoren is sprake van grote prijsstijgingen. Zo is de prijs van hout het afgelopen jaar diverse malen over de kop gegaan, zijn metaalprijzen flink gestegen en is het vervoer van een container van China naar Europa sinds oktober gestegen van circa $ 2.000 naar ongeveer $ 10.000. Het inprijzen van inflatie zien we ook terug op de kapitaalmarkten waar de rente op leningen van diverse landen is gestegen. De rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening beweegt momenteel rond de 0%. Begin dit jaar was dat nog rond de min 0,5%.

De stijging van de inflatie(vrees) heeft ook z’n weerslag gehad op de prijs van goud. Goud werd in mei bijna 8% duurder en kost nu iets meer dan $ 1.900 per ounce. Sinds januari dit jaar was de prijs niet meerzo hoog. Het is de grootste prijsstijging op maandbasis sinds juli vorig jaar. Analisten wijzen op een combinatie van factoren. Goud wordt vaak beschouwd als een bescherming tegen inflatie. Bovendien is de dollar licht gedaald tegenover de meeste andere valuta’s. Omdat de goudprijs wordt uitgedrukt in dollars werd het edelmetaal goedkoper voor beleggers buiten de VS. Ten slotte heeft de sterke daling van de cryptomunten de goudprijs een duw in de rug gegeven. Munten zoals de bitcoin worden soms beschouwd als “het nieuwe goud”. Maar de afgelopen weken hebben geleerd dat de waarde van cryptomunten zeer volatiel is en ook kan dalen.

Groene seinen voor economisch herstel

De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie, een goede voorspeller van de economische groei, heeft in mei een historische piek bereikt. Diezelfde index, maar dan voor de gehele eurozone, is nog nooit zo snel opgelopen als afgelopen maand. De lagere werkloosheidscijfers, tot minder dan 8% van de beroepsbevolking, en de reeds genoemde oplopende inflatie bevestigen dat de Europese economie heel vlot aan kracht wint. Bijna alle onderliggende indicatoren wijzen op een zeer snelle groei.

werkloosheid loopt terug

Er zijn ook punten van zorg. Binnen de industrie kampen bedrijven met tekorten aan zowel grondstoffen als halffabrikaten, van staal tot chips. Die tekorten kunnen een rem vormen op de industriële expansie, terwijl ze ook de inflatie verder kunnen voeden. De hogere inflatie voert de druk op bij de Europese Centrale Bank (ECB) om de monetaire teugels aan te halen. Dat kan tot gevolg hebben dat het inkoopprogramma wordt beperkt en aan de renteschroeven wordt gedraaid om de inflatie “onder maar dicht bij 2%” te houden. De inflatie in de eurozone nam in mei toe tot 2%. De onderliggende inflatie, zonder volatiele productgroepen als energie, was in mei met 0,9% nog altijd “zwak”.

inflatie loopt snel op

Financiële markten

In de maand mei was er sprake van meer volatiliteit op de financiële markten, maar per saldo hebben diverse graadmeters nauwelijks een beweging laten zien. De MSCI Wereldindex voor de aandelen is gestegen met 0,05% en de Barclays Obligatie-index is gestegen met 0,16%.

De rendementen vanaf 1 januari tot en met eind mei laten wel grote uitslagen noteren. De MSCI Wereldindex staat op een plus van circa 11% en de Barclays Obligatie-index op een min van iets meer dan 2% (obligaties dalen bij een stijgende rente en andersom).

Correctie nieuwsbrief mei

In de nieuwsbrief van mei is tweemaal dezelfde taartverdeling gepubliceerd. Hierbij alsnog de twee verschillende verdelingen. De Strategische verdeling over de beleggingscategorieën bij een Neutraal risicoprofiel ziet er als volgt uit.

strategisch verdelring neutraal risicoprofiel

Op basis van onze huidige economische visie ziet de Tactische verdeling er als volgt uit.

tactische verdeling neutraal risicoprofiel
Deel dit bericht via

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.