Marktontwikkelingen maart 2025
vrijdag 14 maart 2025Marktontwikkelingen ‘Zo gewonnen, zo geronnen’
Meer dan we gewend zijn wordt het sentiment op de financiële markten momenteel bepaald door de buitenlandpolitiek van de VS. Of moeten we zeggen de grillen van enkele belangrijke beleidsbepalers in de wereld die het voor het zeggen lijken te hebben.
Want als er één ding duidelijk is geworden in de achterliggende periode, dan is het wel dat president Trump er na zijn optreden ‘geen gras over laat groeien’. Reeds eerder aangekondigde beleidsaanpassingen worden, al dan niet door ondertekening van allerlei decreten, in rap tempo doorgevoerd. En dat betreffen niet alleen binnenlandse aangelegenheden zoals de reorganisatie van het ambtenarenapparaat, maar ook de opstelling van US in belangrijke conflicten zoals in Gaza en Oekraïne en het invoeren van reeds eerder aangekondigde importheffingen.
Als een olifant dendert president Trump met zijn volgelingen door de kast met porselein. En hoewel dit zeker niet per definitie als negatief moet worden beoordeeld is het wel de toon die de muziek maakt. En bij dit laatste knelt de schoen.
Het beleid van president Trump veroorzaakt momenteel veel onrust en onzekerheid. En dat is nu net wat financiële marken liever niet hebben. Maar ook bedrijven en burgers gedijen beter bij een situatie van rust en duidelijkheid.

Hiermee is een groot deel van de mindere beursprestaties ons inziens verklaard. Maar natuurlijk spelen er ook een aantal (macro) economische zaken die het sentiment negatief beïnvloeden. Zo leert het verleden dat breed ingevoerde importheffingen uiteindelijk alleen verliezers kennen. Als bedrijven de hogere kosten niet kunnen doorberekenen betekent dat hoogstwaarschijnlijk druk op de winstmarges. Worden de verhoogde importtarieven wel doorberekend dan geeft dat extra inflatiedruk. Daarbij is er het risico dat de handelsoorlog verder escaleert waarbij bijvoorbeeld exportrestricties ingevoerd kunnen worden, waardoor industrieën kwetsbaar worden vanwege het gebrek aan spullen.
Maar daarnaast was er ook het bericht vanuit Duitsland dat als land fors wil gaan investeren in defensie en infrastructuur. En dit investeringsplan van totaal ongeveer € 900 miljard kwam boven op de eerdere plannen van de EU als geheel om de defensie uitgaven met € 800 miljard te verhogen. Het zal gefinancierd gaan worden met overheidsgeld dat geleend moet gaan worden in de obligatiemarkt. En een ‘gamechanger’ zou kunnen zijn dat de obligaties als Eurobonds worden uitgegeven, waarbij dus alle aangesloten landen gaan handelen als één monetaire en fiscale unie. Een gevolg kan zijn dat de rentes zullen stijgen (vraag en aanbod naar geld). Tevens redeneert de markt dat zoveel investeringen in spullen en mankracht ook de inflatie wel eens zou kunnen aanwakkeren. De rentes, zowel de korte rente als de kapitaalmarktrente, reageerden dan ook direct op deze investeringsplannen. Zo steeg in Duitsland de 2-jaars rente op één dag van 2,03% naar 2,24%. De 10-jaars rente steeg procentueel nog harder, van 2,48% naar 2,78%. En ook de laatstgenoemde ontwikkeling zette de koersen van zowel aandelen als obligaties onder druk.
Tenslotte lijken de meest recente economische cijfers, zeker die uit US, te wijzen op een duidelijke afkoeling van de economie. Iets wat zelfs bevestigd wordt door president Trump die echter aangeeft dat na het zuur het zoet aanbreekt. Ook deze economische data lijken de beleggers wat onzekerder te maken over het verloop van de koersen van met name risicovollere beleggingen. Het waren dan ook met name de bewegelijke aandelen, zoals aandelen van IT gerelateerde ondernemingen, die de grootste koersdalingen lieten zien.
Tegenover deze minder goede geopolitieke en macro economische ontwikkelingen stonden de robuuste winstcijfers over het vierde kwartaal van 2024. Globaal genomen sloten de beursgenoteerde bedrijven het jaar 2024 goed af. In US rapporteerden de bedrijven uit de S&P500 een winststijging van 13,4% ten opzichte van Q4 2023. In Europa rapporteerden de bedrijven een winstdaling van 3% ten opzichte van vorig jaar. Hoewel er sprake was van een winstdaling, was deze veel minder diep dan verwacht.
Voor het lopende boekjaar zijn veel bedrijven weer positief gestemd over de winstontwikkeling, hoewel menig CEO in zijn/haar bewoordingen ook wat reserves ingebouwd heeft met het oog op de onzekere ontwikkelingen wereldwijd. Met dank aan de goede winstcijfers over 2024 is alleen de beurs van US bovengemiddeld gewaardeerd. Zowel ten opzichte van haar eigen historische gemiddelde als ten opzichte van de actuele kapitaalmarktrente. De beurzen van Europa en de Opkomende Economieën zijn vanuit dat perspectief zelfs aantrekkelijk gewaardeerd. Ons inziens rechtvaardigt dit per saldo nog steeds een neutrale weging van aandelen in de portefeuille.

Een punt om goed te blijven monitoren is de inflatieontwikkeling. De inflatie blijkt namelijk hardnekkiger te zijn dan eerder verwacht. Wel tonen de recente cijfers aan dat de trend neerwaarts gericht is. In de US is de inflatie intussen gezakt naar het niveau van ongeveer 2,5% en lijkt nu te stabiliseren. In Europa daalde de inflatie naar 2,4% en volgens de ECB ligt een niveau van 2% in het verschiet.
Maar met de invoer van alle importheffingen, de monetaire verruimingen die nagenoeg alle centrale banken doorvoeren en de op stapel staande miljarden investeringen is er een gerede kans dat aan deze daling een einde gaat komen. En dat kan betekenen dat aan de ingezette cyclus van renteverlagingen na dit jaar ook een einde gaat komen. Wat ons betreft is de ontwikkeling van de inflatie/rente de achilleshiel voor de komende jaren.
In dat licht voelen we ons op dit moment nog steeds comfortabel met de keuze voor kortlopende obligaties waardoor de gemiddelde looptijd van onze obligatieportefeuille uitkomt op ongeveer 4,4 jaar, tegenover een gemiddelde looptijd van de benchmark van ongeveer 7,2 jaar. Het rendement behorend bij deze looptijd van 4,4 jaar is ongeveer 4,8%. Een prima yield, zeker in het licht van wat we de afgelopen jaren gewend waren.
Met de nieuwe realiteit van president Trump als leider van de meest belangrijke economie van dit moment, zullen we voorlopig moeten leren leven met meer beweeglijkheid op de financiële markten. Naast de eerdergenoemde risico’s biedt dit ook kansen. Denk aan een definitieve wapenstilstand tussen Rusland en Oekraïne en/of een status quo van de gespannen situatie in het Midden-Oosten (iets dat de Europese leiders de afgelopen drie jaren niet voor elkaar gekregen hebben).