sharon-christina-rorvik-fwcnv0WRsTY-unsplash

Rendementsdrijvers in het eerste half jaar van 2024

vrijdag 12 juli 2024

Beleggen is vooruitkijken. Voorafgaand aan 2024 waren er diverse gebeurtenissen waarvan men dacht dat deze van invloed zouden zijn op de financiële markten. Zo bleef de inflatie op een relatief hoog niveau wereldwijd, zouden diverse landen in een (lichte)recessie belanden en waren er ook nog geopolitieke spanningen. Begin dit jaar voorspelden analisten van diverse zakenbanken traditioneel de stand van de S&P 500 aan het einde 2024. Wat blijkt? Op 13 juni (zie blauwe lijn in onderstaande grafiek) was de stand van de S&P 500 al hoger dan alle voorspellingen van deze analisten (stand was toen 5.434 punten, terwijl de hoogste voorspelling 5.400 punten bedroeg). Het is interessant om eens na te gaan wat hieraan ten grondslag ligt en in dit artikel kijken wij ook terug naar hoe de beleggingen in uw portefeuilles hebben gepresteerd.

Bron: CharlieBilello. Voorspellingen begin  2024 van analisten van diverse zakenbanken over de stand van de S&P 500 per eind 2024, afgezet tegen de stand van de S&P 500 per 6 juni 2024.
Bron: CharlieBilello. Voorspellingen begin 2024 van analisten van diverse zakenbanken over de stand van de S&P 500 per eind 2024, afgezet tegen de stand van de S&P 500 per 6 juni 2024.

Aandelen blinken uit

Qua beleggingscategorieën zijn het vooral aandelen die dit jaar sterk presteren. De wereldwijde aandelenindex is in het eerste half jaar met 14,99% gestegen. De wereldwijde aandelenbeleggingen in uw portefeuille presteren logischerwijs daarom ook het beste. In deze beleggingen hebben bedrijven zoals Microsoft, Nvidia, Apple, Alphabet/Google en Amazon een relatief grote weging en zij zijn ook verantwoordelijk voor een groot deel van het rendement.

De beleggingen in bedrijven met een kleinere beurswaarde (small caps) blijven tot nu toe wat achter. Beide small cap beleggingen in de portefeuille staan licht hoger ten opzichte van begin dit jaar. Dit soort bedrijven zijn over het algemeen cyclisch van aard en de impact van een slechte/mindere economie is groter op deze bedrijven dan bij grote bedrijven. In de huidige markt ervaren deze bedrijven ook last van het feit dat de beleidsrentes door de centrale banken nog niet flink verlaagd zijn. Andere kant van het verhaal is dat deze beleggingen dus ook flink kunnen opleven als het beter gaat met de economie en als er toch meer renteverlagingen doorgevoerd gaan worden op de korte termijn.

De beleggingen in bedrijven uit opkomende landen laten een wisselend beeld zien. Begin dit jaar behaalde deze beleggingen redelijk vlakke rendementen, maar de laatste maanden lijkt een opgaande trend ingezet te zijn. De breed gespreide opkomende landen beleggingen laten een plus zien van ongeveer 10%. Bedrijven met een grote weging in deze beleggingen zijn onder andere het Taiwanese chipproducten TSMC, het Chinese technologiebedrijf Tencent en het Koreaanse elektronicaconcern Samsung. Bedrijven uit deze regio worden momenteel gewaardeerd tegen een koers/winstverhouding van 13 en dat is lager dan het langjarige gemiddelde. Dit is tevens fors lager dan de koers/winstverhouding van wereldwijde aandelen, die momenteel op 18,5 staat. Een lage koers/winstverhouding en verwachte stijgende winst per aandeel kunnen extra ondersteuning bieden voor een positief koersrendement voor aandelen uit deze regio de komende periode.

Bron: JPMorgan, Guide to the markets Q3 2024. De verwachte koers/winstverhouding van diverse regio’s, afgezet tegen het historische gemiddelde.
Bron: JPMorgan, Guide to the markets Q3 2024. De verwachte koers/winstverhouding van diverse regio’s, afgezet tegen het historische gemiddelde.

De grootste achterblijver bij de aandelenbeleggingen is het beleggingsfonds dat belegt in Chinese bedrijven. Dit zijn Chinese bedrijven die zich vooral richten op de interne markt, die enorm is met ongeveer 1,4 miljard inwoners. Er zijn echter een aantal zaken gaande die zorgen voor mindere resultaten voor Chinese bedrijven. Zo ervaart China nog steeds aanhoudende gevolgen van het strenge coronabeleid, dat door verstoringen in bijvoorbeeld productieprocessen nog zorgt voor economische groeivertraging. Consumenten zijn terughoudender geworden met consumeren en ook dit heeft een negatieve impact op de economische groei. Dan zijn er nog problemen in de vastgoedmarkt en overheidsingrijpen in de financiële markten die zorgen voor minder interesse van institutionele beleggers om te investeren in Chinese bedrijven.

Het Chinese beleggingsfonds in de portefeuille heeft tot nu toe een licht negatief koersrendement behaald. Ondanks meerdere uitdagingen waar het land voor staat, blijft het een feit dat het een enorme interne markt is. Qua innovatie doen vele Chinese bedrijven het ook erg goed (op gebieden zoals elektrische auto’s, zonnepanelen en technologie). De waardering van deze bedrijven is ook historisch laag met een koers/winstverhouding van onder de 10, dat dus voldoende mogelijkheden biedt voor een toekomstig positief koersrendement. Door de onzekerheid waar een dergelijke belegging mee gepaard gaat, hebben wij wel bewust gekozen voor een relatief lage weging ten opzichte van het totaal belegde vermogen.

Vooral kortlopende obligaties

De beleggingscategorie obligaties wordt dit jaar geconfronteerd met meerdere uitdagingen. De brede index voor wereldwijde staats- en bedrijfsobligaties heeft een negatief rendement van 0,64% behaald over het eerste halfjaar van 2024. Kijken we specifiek naar obligaties uit de Verenigde Staten, dan is de negatieve trend vanaf augustus 2020 de langste ooit gemeten. In een periode van zeer lage tot negatieve beleidsrentes, na de financiële crisis van 2008, presteerden obligaties sterk. Toen de inflatie in 2020 explosief steeg, gingen centrale banken voortvarend aan de slag met het verhogen van de beleidsrentes. De snelheid en tevens hoeveelheid van de renteverhogingen zorgden voor een zeer lastig klimaat voor obligaties en dan met name langlopende obligaties.

Bron: CharlieBilello. Diverse historische periodes dat de Bloomberg US Aggregate Bond Index in een negatieve periode beweegt, met de huidige periode als langs gemeten periode ooit.
Bron: CharlieBilello. Diverse historische periodes dat de Bloomberg US Aggregate Bond Index in een negatieve periode beweegt, met de huidige periode als langs gemeten periode ooit.

Met deze bijzondere ontwikkelingen op de obligatiemarkt in het achterhoofd hebben wij al een langere periode bewust de voorkeur voor kortlopende obligaties. De gewogen duratie (looptijd) van de beleggingsportefeuille ligt momenteel op 4,75 jaar en dat is beduidend lager dan 6 à 7 jaar van de brede Bloomberg Index. Deze bewuste keuze hebben we gemaakt bij zowel staats- als bedrijfsobligaties. Bij bedrijfsobligaties hebben we een aantal keuzes gemaakt voor specifieke beleggingen, die tot op heden prima presteren. Dat is bijvoorbeeld een fonds dat leningen verstrekt aan kleine- en MKB-ondernemingen in opkomende landen (zogeheten microkrediet) en een fonds dat belegt in obligaties waarbij de leningen worden gedekt door een bepaald onderpand (Asset Backed Securities). De belegging met inflatiegerelateerde obligaties laat een minder resultaat zien van -1,20% tot op heden, dat vooral te wijten is aan het feit dat er geen grote inflatieverrassingen zijn geweest en de relatief lange looptijd.

Overige beleggingen uit de portefeuille

Naast aandelen en obligaties hebben wij nog twee andere beleggingscategorieën die een aparte plaats innemen in de portefeuille. Het gaat hierbij allereerst om een tweetal alternatieve beleggingen. Over het algemeen kunnen deze fondsen rendement genereren in zowel opgaande- als neergaande markten. Deze beleggingen profiteren vooral van onzekerheid en beweeglijkheid in de financiële markten, aangezien zij daar diverse arbitrerende posities bij kunnen innemen. Tot op heden presteren beide fondsen goed met een rendement van 3,40% en 5,70%.

De laatst overgebleven beleggingscategorie is beursgenoteerd vastgoed. De wereldwijde vastgoedmarkt ervaart ook diverse uitdagingen en dat is terug te zien aan het negatieve rendement van 0,36% voor de brede vastgoedindex. Ook deze categorie is gevoelig voor de stand van zaken van de economie en over het algemeen behoorlijk gefinancierd met leningen. Het huidige klimaat van hoge rentestanden is niet gunstig voor beursgenoteerd vastgoed en de vastgoedbelegging in uw portefeuille (met nadruk op logistiek en datacenters) laat dan ook een negatief rendement van 2% zien. Maar met renteverlagingen in het vooruitzicht kan er ruimte zijn voor een opleving en naar onze mening verdient beursgenoteerd vastgoed zeker nog een plek in een breed gespreide beleggingsportefeuille.

Conclusie eerste half jaar

Al met al kijken wij met tevredenheid terug op de resultaten van het eerste halfjaar. Een logisch gevolg van een breed gespreide beleggingsportefeuille is dat er verschil ontstaat in de rendementen, waarbij sommige beleggingen beter presteren dan anderen. De wereldwijde aandelenbeleggingen hebben een sterk halfjaar achter de rug en vol vertrouwen blijven wij deze dan ook aanhouden, welke tevens de grootste weging heeft in het aandelengedeelte. Bij obligaties voelen wij ons comfortabel bij korte looptijden, al ligt het in de lijn der verwachting dat wij de looptijd kunnen ophogen als de renteverlagingen dichterbij komen. Indien u een verdere toelichting wenst op de beleggingsportefeuille, dan staat uw vermogensbeheerder voor u klaar.

Bekijk meer actualiteiten

Volg nu de laatste ontwikkelingen op de financiële markten, door u in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Comfort Vermogensbeheer heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), valt onder toezicht van De Nederlandsche Bank en is aangesloten bij de Beleggerscompensatieregeling (BCR), het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) en Dutch Securities Institute (DSI).

RISICO'S VAN BELEGGEN: Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Voordat u gaat beleggen is het belangrijk dat u zich door ons laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.